Fordons- och transportprogrammet

Fordons- och transportprogrammet

Gymnasieskolan

Fordonsprogrammet lär dig chaufförsyrket. Du blir en skicklig och ansvarsfull chaufför som kan ratta olika typer av bilar och tunga fordon. På schemat finns körträning och möjlighet att ta ditt körkort under studietiden utan kostnad. Genom praktik hos företag lär du dig att använda och fördjupa dina kunskaper och du skaffar dig bra kontakter som kan leda till jobb.

Många lastbilschaufförer kommer gå i pension närmaste åren. Därför är chanserna att få jobb direkt efter studenten mycket goda.

Du har flera yrken att välja på: lastbilschaufför, speditör, transportledare, åkare, kranbilsförare, trafikledare, budbilsförare etc.

Många yrken idag kräver körkort. På skolan får du kostnadsfri undervisning och körträning och möjlighet att utan kostnad ta alla de körkort ditt framtida yrke kräver. Inom inriktningen transport finns möjligheten att ta körkort och intyg för truck, personbil (B), lastbil (C), tungt släp (CE).

Fler behörigheter som ingår

Du får också läsa in flera utökade behörigheter. ADR-intyget ger behörighet att frakta farligt gods. Yrkeskompetensbevis – ett intyg som är lagkrav för att arbeta på de flesta arbetsplatser som har med transporter att göra. .

I utbildningen ingår praktik hos företag. I årskurs 1 gör du flera besök på många olika transportrelaterade arbetsplatser. I årskurs två och tre är du på praktik där du prövar dina kunskaper. Du får övningsköra redan innan ditt körkort är klart. Skolan samarbetar med många olika åkerier och transportföretag. Du skaffar dig många bra kontakter inför ditt kommande yrkesliv.

Vi erbjuder våra gymnasieprogram som lärlingsutbildning. Det innebär att minst halva din utbildning sker på en eller flera arbetsplatser. Du får samma kunskaper som de elever som läser yrkesprogrammet i skolan. Lärlingsutbildningen innebär alltså inte att du går en annan utbildning, utan enbart att du lär dig i en annan miljö och på ett annat sätt.

På skolan läser du de gymnasiegemensamma ämnena och eventuellt vissa delar av yrkesämnena som du behöver.

  • Plugga till ett yrke, kostnadsfria körkort, truckkort första terminen.
  • Gemenskap, trivsel och enorma möjligheter.
  • Vi är en liten skola med stora möjligheter.

Arbetsmarknaden för lastbilsförare är fortsatt mycket god. Det visar TYAs undersökning om rekryteringsläget inom transportbranschen.
Läs mer här!

Skolan känns personlig och trygg. Hos oss lär alla känna varandra och vi har en positiv, öppen och trevlig stämning.

Elevaktiviteter

På Kunskapscompaniet är det spännande och roligt varje dag. Utöver skolarbetet ordnas bland annat kanotpaddling, lådbilsrally, hälsodagar och riktigt kalla vintrar badar vi isvak. I uppehållsrummet finns både biljard och fotbollsspel.

Elevhälsa och stöd

För oss är det jätteviktigt att alla elever mår bra. Därför finns det skolsköterska, skolkurator, specialpedagog samt studie- och yrkesvägledare som stöttar när det behövs.

När du har bestämt dig för att välja KC gymnasium:

  1. Prata med din SYV på skolan.
  2. Du får inloggningsuppgifter till antagningsenheten.
  3. Fyll i kurskod på vald utbildning.
  4. Håll tummarna.
  5. Besked om du kommit in eller inte kommer i mitten av februari.

På kommunens hemsida finns nyttig information om skolvalet: https://www.eskilstuna.se/utbildning-och-barnomsorg/gymnasium/att-soka-till-gymnasiet.html

Har du frågor om skolan får du gärna kontakta mig!

Peter Axelsson, rektor
tel 016-14 74 70, 076-723 21 80
peter.axelsson@kunskapscompaniet.se

Om du har frågor om Fordons- och transportprogrammet får du gärna kontakta mig!

Tomas Forsman, programansvarig
tel 016-14 74 70, 076-721 00 30
tomas.forsman@kunskapscompaniet.se

Kunskapscompaniets gymnasieskola är en liten skola med stor gemenskap och hög trivsel. Här pluggar du till ett yrke och de flesta går ut i jobb direkt efter studenten. Våra elever trivs och lyckas.  Skolan ligger vackert beläget vid Eskilstunaån.

Dela den här sidan: