Byggutbildning lärling

Byggutbildning lärling

  • Komvux

Byggbranschen går för högtryck och det finns gott om bra jobb. På Kunskapscompaniet får du en gedigen yrkesutbildning med riktigt betyg som visar vad du kan.

Du får snabbt kontakt med arbetsgivare eftersom du är med på riktiga byggen och arbetsplatser. Du har fyra dagars praktik och en dags teori per vecka.

Du väljer efterhand om du vill bli träarbetare, betongarbetare, golvläggare, plattsättare eller murare.

Nya starter i Eskilstuna!

Eskilstuna – start 19 okt
Ansökningsperiod: 3 aug – 13 sept

NYTT!
I januari startar utbildningen Bygg- och anläggning via Arbetsförmedlingen i Katrineholm.

  • Hela 4 av 5 dagar är du på en byggarbetsplats.
  • Utbildningen inkl. arbetskläder och material är kostnadsfri.
  • Du får kompetensbevis och betyg i aktuella gymnasieämnen.

Utbildningen är godkänd av Byggbranschens yrkesnämnd (BYN) och du får tillgodoräkna dig tid i lärlingsboken från första utbildningsdagen.

Byggnadsträarbetare

Snickare är ett gammalt hantverksyrke som ständigt utvecklas med nya maskiner och tekniker. De flesta tänker nog på byggare som snickare, speciellt husbyggare. Men yrket är brett och kan handla om allt från konstruktion och renovering till specialsnickeri för att nämna några inriktningar.

Betongarbetare

Som betongarbetare armerar och gjuter du golv, väggar och pelare. Du kan också jämna till betonggolv med olika sorters spackel. Vanligaste arbetsuppgiften är att gjuta grund till husbyggen men betongarbetare kan också arbeta med väg- och brokonstruktioner med mera.

Murare

Murare är ett hantverksyrke som kräver stor yrkesskicklighet. Som murare är dina främsta arbetsuppgifter att putsa fasader, mura grunder och montera tegel. Även plattsättning utförs av murare och en del murare utför även inredningsjobb.

Golvläggare

Golvläggare jobbar vid både nybyggen och renoveringar med att lägga golv. Golv levereras idag ofta i stora enheter men i jobbet ingår även att hantera speciella uppdrag som mönsterläggning. Även kunskaper om olika ytskikt och behandlingar ingår. Arbetet sker oftast inomhus och är mycket självständigt. Kundkontakter är vanliga.

Plattsättare

Plattsättare arbetar med att klä väggar, golv och andra ytor med olika former av kakel och klinker. Grundarbete är en stor och viktig del av jobbet som kräver noggrannhet och kunskap. Arbetet sker oftast inomhus och är mycket självständigt. Kundkontakter är vanliga.

Beroende på den inriktning du väljer och dina förkunskaper är kurslängden mellan 47-52 veckor.

I början av utbildningen tar du som deltagare, tillsammans med utbildningsledaren, kontakt med ett företag och ordnar en praktikplats. De praktiska momenten i utbildningen genomförs fyra dagar/vecka på en byggarbetsplats och teorin genomförs som klassundervisning på Kunskapscompaniet.

Utbildningen är kostnadsfri, utbildningsmaterial, arbetskläder och skyddsutrustning ingår. Efter fullgjord utbildning utfärdas kompetensbevis samt betyg i aktuella gymnasieämnen

Grundskola eller motsvarande kunskaper. Utbildningen kräver att du har ett engagemang, motivation och eget ansvar. Det är även önskvärt att du har B-körkort.

Bor du i någon annan kommun kan du hör av dig till vuxenutbildningen i din kommun och fråga dem om du kan få ta del av våra utbildningar.

Sörmland

Eskilstuna: Komvux 016-710 10 30Ansök här.
Strängnäs: Komvux Lärcentrum, 0152-295 24Ansök här.
Katrineholm: Viadidakt, 0150-48 80 90Ansöhär. 
Nyköping: Campus Nyköping, 0155-24 87 85Ansök här.
Flen: Vuxenutbildningen, 0157-43 09 12.
Oxelösund: Komvux, 0155-38 670Ansök här

Västmanland

Västerås: VuxenUtbildningsCentrum, 021-39 17 45. Ansök här
Kungsör: Kunskapsporten , 0227-60 04 39 Ansök här
Arboga: Komvux , Högskolecentrum, 0589-874 79 Ansök här
Fagersta: Vuxenutbildningen i NVU, 0223- 291 64 Ansök här

Utbildningen genomförs även på uppdrag av Arbetsförmedlingen.

Är du intresserad, kontakta Arbetsförmedlingen på https://arbetsformedlingen.se/ eller ring 0771-416 416 och be att få gå en yrkesutbildning till bussförare hos Kunskapscompaniet. Du är alltid varmt välkommen att ta kontakt med oss innan utbildningen. Du kan exempelvis komma och besöka oss.

Denna utbildning bedrivs i

Du kan söka utbildningen från flera orter. Se under avsnittet ”Så ansöker du” ovan.

Har du frågor om komvuxutbildning till byggnadsarbetare får du gärna kontakta mig!

Carl-Henrik Lavén
c-h.laven@kunskapscompaniet.se
016-14 74 70, 070-762 03 23 

Kunskapscompaniet bedriver yrkesutbildningar med målet att du som elev ska kunna gå ut i jobb direkt efter avslutad utbildning. Verksamheten bedrivs i nära samarbete företag i Mälardalen och anpassas efter deras behov. Efter mer än 25 år som utbildningsföretag är det fortfarande vårt framgångskoncept.

Dela den här sidan: