Tågteknik

Länk till Kursplan >>

 

Eskilstunas nyaste tågutbildning startar år 2017 efter att beslutet om att bygga en ny underhållsdepå i Eskilstuna för de nya MÄLAB tågen.

 

Tågteknikprogrammet där du lär dig arbeta med moderna tåg för att bli en skicklig och ansvarsfull medarbetare inom järnvägsbranschen. Du får lära dig att arbeta med många olika typer av teknik. Här ingår ellära, elektronik, datanätverk, PLC- programmering och mekanik. Genom att få praktik hos företag lär du dig att använda och fördjupa dina kunskaper.

 

Förutom att du lär dig ett efterfrågat yrke så får du även efter examination behörighet för att söka till högskolan. Inom tågbranschen finns många olika jobb och stora möjligheter till att göra karriär. 

Extra behörigheter

Under utbildningen ingår även studier för utökade behörigheter som är värdefulla i ett arbete efter examen. Ett exempel är VIS-intyget som gör att du kommer får behörighet att kunna röra dig fritt inom spårområden. Under utbildningen får du också möjlighet att ta Yrkeskompetensbevis inom bultförband och olika förbindningstekniker.

Du får även möjlighet att ta truckkort, vilket ökar din chans till ett bra sommarjobb under sommarlovet.

 

Europass

Många yrken idag kräver certifikat, efter tågutbildningen kan söka ett europass, det ger dig möjlighet och goda förutsättningar till jobb utomlands. På skolan får du kostnadsfri undervisning och färdighetsträning.
Varför Europass?
Europassen förenklar för arbetsgivare att förstå betyg från andra EU-länder och gör det på så vis enklare för individer att söka jobb och utbildning i hela EU.

Läs mer om europass >> 


Praktik på företag

I utbildningen ingår praktik hos företag. I årskurs 1 gör vi besök på flera olika typer av tågrelaterade arbetsplatser och i årskurs två och tre är du på praktik APL där du får pröva dina kunskaper inom underhåll och fordonstillverkning. Skolan samarbetar med stora fordonstillverkare och underhållsleverantörer inom tåg och järnväg. Vi vill hjälpa dig att skapa många bra kontakter för ditt framtida yrkesval och ge dig inblick och kunskaper inom den senaste tekniken. Tåg innehåller dagens yttersta hightech inom många områden och du blir med tågutbildningen intressant inom många tekniska yrken.


Kontakt

Om du har frågor och funderingar om Tågutbildningen, vill komma på besök eller vill veta hur det är att studera hos oss är du välkommen att kontakta vår utbildningsansvarig inom transport: Peder Hellberg på tel 016-14 74 70, 070-100 96 94 eller via mail till  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.