Fordons- och transportprogrammet - inriktning Transport

Länk till Kursplan >>


Fordonsprogrammet med inriktning Transport är programmet där du lär dig chaufförsyrket och formas att bli en skicklig och ansvarsfull chaufför. Du får lära dig att arbeta med många olika typer av bilar och tunga fordon. Här ingår körträning på schemat och möjligheter att ta ditt körkort utan kostnad under studietiden. Genom praktik hos företag lär du dig att använda och fördjupa dina kunskaper.

Eskilstunas nyaste transportutbildning startade år 2010 efter att TYA - Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd (länk till TYA >>) efterfrågade utbildning av fler chaufförer. De vet att många fler lastbilschaufförer kommer gå i pension närmaste åren äv vad det finns elever som hinner ta nya körkort för att kunna ta över deras arbeten. Därför är chanserna mycket goda att få jobb direkt efter avslutad examen. Vår skola har många tidigare nöjda elever som gått direkt ut i arbete.

Förutom att köra yrkesmässigt lär du dig även att vara serviceinriktad mot både kund och personal. På vår fordonsverkstad får du dessutom kunskaper att själv kunna utföra felsöka, utföra reparationer, service, rekond och underhåll på din bil. Det sparar du mycket pengar på mot att behöva lämna in på en verkstad.


lastbil


Körkort

Många yrken idag kräver körkort och ett körkort ger dig ökade förutsättningar till ett jobb. På skolan får du kostnadsfri undervisning och körträning och möjlighet att utan kostnad ta alla de körkort ditt framtida yrke kräver. Inom inriktningen transport finns möjligheten att ta körkort och intyg för truck, personbil (B), lastbil (C), tungt släp (CE).

Fler behörigheter som ingår

Under dina studier får du också läsa in flera utökade behörigheter som är värdefulla i ett arbete efter examen. Ett exempel är ADR-intyget som gör att du kommer får behörighet att kunna frakta farligt gods. Under utbildningen får du också möjlighet att ta Yrkeskompetensbevis - ett intyg som är lagkrav för att arbeta på de flesta arbetsplatser som har med transporter att göra. Alla elever som ska handskas med en lastbil får också ta ett bakgavelintyg för att få handskas med den elektroniska lastbrygga som många lastbilar har.

Det bästa med Transport på KC

- Redan under år 1 får du möjlighet att ta truckkort, vilket ökar din chanser till sommarjobb redan första sommarlovet om du vill.

- Skolan utrustar dig med chaufförskläder och skyddsskor.

- Skolan ordnar med din praktikplats. Givetvis efter dina önskemål.

- Högskolebehörig. Under dina individuella val får du själv välja om du vill läsa in högskolebehörighet eller andra valbara (yrkes)kurser.

- Vi är en lite mindre skola där alla lär känna varandra och där vi har en positiv, öppen och trevlig stämning och en god studiero.

- Alla elever på skolan utrustas med egen bärbar dator.
Praktik ute hos företag

I utbildningen ingår praktik hos företag. I årskurs 1 gör du flera besök på många olika typer av transportrelaterade arbetsplatser och i årskurs två och tre är du på praktik där du får pröva dina kunskaper och att övningsköra redan innan ditt körkort är klart. Skolan samarbetar med många olika åkerier och transportföretag. Vi vill hjälpa dig att skapa många bra kontakter för ditt framtida yrkesval och ge dig inblick och kunskaper inom den senaste tekniken.

Kontakt

Om du har frågor och funderingar om Fordon- och transportprogrammet, vill komma på besök eller vill veta hur det är att studera hos oss är du välkommen att kontakta vår programansvarig på transport: Tomas Forsman på tel 016-14 74 70, 076-721 00 30 eller via mail This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.